OSIRIS

Hoe onderteken ik ingevoerde resultaten elektronisch?

Updated on

Resultaten van studenten kunnen elektronisch worden ondertekend. De resultaten zijn hiermee direct vastgesteld en daardoor direct zichtbaar voor de student in OSIRIS Student. Voor het elektronisch ondertekenen van resultaten is een "token", een smartphone met een  app of een Yubikey, nodig. De docent dient zich (eenmalig) te laten registreren als gebruiker van het token om zo extra zekerheid te verkrijgen over de identiteit van degene die de resultaten elektronisch ondertekent. Vergelijk dit met elektronisch bankieren.

In deze werkinstructie wordt getoond hoe het elektronisch ondertekenen van resultaten in zijn werk gaat.

Als je recent op de universiteit bent komen werken, word je vanzelf meegenomen in het registratieproces. Als je al langer op de universiteit werkt, is de kans groot dat je al geregistreerd bent. Als je vragen hebt over je registratie, kun je contact opnemen met jouw facultaire contactpersoon voor Multi-Factor Authenticatie (MFA).

Je maakt een keuze voor TiQR of YubiKey. Voor TiQR gebruik je je smartphone. Je kunt dan elektronisch ondertekenen door een TiQR-code te scannen via de app. Heb je geen smartphone of wil je die niet gebruiken? Kies dan voor YubiKey. Dit is een soort usb-stick die je in je computer of laptop steekt. Je kunt deze eenmalig gratis ophalen bij de receptie van Information & Library Services (ILS).  

Bekijk de handleidingen om je te registreren:

Handleiding - TiQR 

Handleiding - YubiKey

Klik bij binnenkomst in Osiris Docent in het onderdeel Resultaat op het getal voor "Cijferlijs(en) wachten op afhandeling". Dit zijn de resultaatlijsten die door jou ondertekend kunnen worden.

Als je direct na invullen/inlezen van resultaten door wil naar ondertekenen is het niet nodig naar het dashboard terug te keren. Kies dan na invullen van de resultaten direct voor ONDERTEKENEN en vervolgens voor ELEKTRONISCH ONDERTEKENEN

Per cursus per docent verschijnt een resultatenlijst van resultaten die jij mag ondertekenen. Meestal mag je alleen je eigen resultaten ondertekenen.
Klik op MAAK SELECTIE.

(1) Selecteer de resultaatlijsten die jij wil ondertekenen en kies voor (2) ELEKTRONISCH ONDERTEKENEN
Als je de resultaten wil zien klik je bij het (3) V-tje.

Het volgende scherm verschijnt.

Kies voor het token dat je gaat gebruiken.

SURFsecureID Gateway - Google Chrome

Ondertekenen met Yubikey

klik op 'Select' naast Yubikey en volg de instructies op het scherm.  

SURFsecureID Gateway - Google Chrome

Ondertekenen met de App

     Tegelijk krijg je ook een push-notificatie op je smart-phone:

Op je smart-phone neem je nu de volgende stappen:
(1) hier zie je de pushnotificatie van de "Tiqr" app.
(2) selecteer de notificatie door er op te klikken
(3) je komt nu in het scherm van Tiqr, klik op de knop "OK"
(4) voer de 4-cijferige code in die je bij het instellen van de app hebt opgegeven en klik op "OK"

 

Het scherm van je PC of Tablet, ga je nu automatisch terug naar OSIRIS en de zojuist vastgestelde resultaten met daarachter de status "vastgesteld".

De resultaten zijn nu vastgesteld. Dat betekent dat vanaf dit moment de studenten de resultaten ook te zien krijgen in OSIRIS Student. Hiervan ontvangen zij  een push notificatie.

Stel nu dat er op de een of andere manier géén push notificatie op de smartphone is verschenen, dan moet je het volgende doen.

De onderstaande pagina staat nog steeds op je PC of tablet. Klik nu op de link "hier", zodat de  QR-code zichtbaar wordt. Scan nu deze code met de app door in de Tiqr app te kiezen voor "Scannen". Vervolgens zal net als in de vorige stap  op de smartphone een scherm worden getoond waarin je je pincode kunt invoeren. Wanneer je vervolgens op "OK"  klikt wiorden de toetsresultaten vastgesteld (zie vorige stap).

De resultaten zijn nu vastgesteld. Dat betekent dat vanaf dit moment de studenten de resultaten ook te zien krijgen in OSIRIS Student. Hiervan ontvangen zij een push notificatie.

Previous Article Hoe leg ik toetsresultaten vast?
Next Article Hoe kan ik een ingevoerd resultaat wijzigen?